Денков: Ако спрем тестовете на деца следва епидемичен взрив

Ако спрем тестовете, ще изпаднем в ситуацията от след 15 септември – ще се изправим пред епидемичен взрив и ще трябва отново да затворим училищата, заяви образователният министър акад. Николай Денков в рубриката във фейсбук „Властта говори.Открито”.

Той добави, че учениците ще бъдат върнати в клас, когато заболеваемостта спадне под 250 на 100 000 население.

Над 1000 били заразените с коронавирус деца, посочи Денков и подчерта, че ако от МОН оставят ситуацията, тя ще върне страната в положение на висока заболеваемост.

„До момента са поръчани близо 3 млн. теста. От тях са пристигнали  851 000. Очевидно проблемът е, че в България няма тестове от този тип, който родителите предпочитат. Имаме тестове за малките ученици до края на следващата седмица, както и средства за тестване до края на коледната ваканция. Големият проблем е кога ще получим тестове за по-големите ученици”, каза Денков

Защо не се тестват децата в детските градини и предучилищните групи?

„Това е решение на здравното министерство. Едно от основанията, които мога да изтъкна е, че ако сравняваме броя на паралелките, които бяха карантинирани – тези в училищата бяха много повече, отколкото в детските градини“, каза министърът.

Прочетете също

Непреходният моден стил на Иван Портних

Модата е важен аспект от визията на всяко общество и е инструмент за изразяване на …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com