Държавата става собственик на „Вера Су”

Застрахователите на „Вера Су“ се очаква да поемат разходите по изтеглянето и разтоварването на кораба. Ако разходите не бъдат покрити, България ще заведе иск срещу корабособственика и срещу застрахователя.

Това заяви министърът на транспорта Христо Алексиев във варненския кораборемонтен завод „Одесос“. Именно там провлаченият тази сутрин  кораб ще бъде ремонтиран.  

Собственик на „Вера Су” ще стана българската държава. Корабът ще бъде укрепен, но състоянието му не позволява да се оперира с него, уточни министърът. Той отново заяви, че всички действия на корабособственика са били насочени към потапяне на товарния кораб.

Тепърва ще се решава дали товарът ще бъде преработен или унищожен. В момента е обезопасен и се съхранява в цистерни и вагони.

България е единствената европейска морска държава, която няма спасителен кораб, готов екипаж и готовност за подобни спасителни операции, отбеляза транспортният министър.  

„Заварих пълен разпад и безотговорност. Нямахме никакви планове и процедури, хората не бяха подготвени за такава операция. Техниката беше тотално скапана. Дори се наложи при планиране на операцията да ремонтираме техниката, която беше в безобразно състояние, близко до скрап”, коментира Алексиев.

Той добави, че участниците в сложната операция ще бъдат наградени.

Прочетете също

Непреходният моден стил на Иван Портних

Модата е важен аспект от визията на всяко общество и е инструмент за изразяване на …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com