Covid-19
снимка: pixabay.com

България не в списъка за ново лекарство срещу COVID-19

България не е в списъка със страни, които очакват доставки от ново лекарство за лечение на коронавирус. Това е така, защото страната ни не участва в общата поръчка на ЕК след изпуснат срок за кандидатстване. Лекарството „Сотровимаб” чака одобрение, за да се прилага на пациенти с висок риск от тежко протичане на вируса.

Крайната дата за включване в общата поръчка, организирана от Европейската комисия е била в средата на март. Предишното правителство дало отговор пет дни по-късно. Затова ако България иска да получи дози от препарата, ще трябва да сключи двустранно споразумение с производителя.

Предишният здравен министър проф. Костадин Ангелов отрече да не сме спазили навреме процедурите. И заяви, че страната ни ще получи медикамента.

От МЗ обясняват, че страната ни не попада сред 16-те държави, които през октомври трябва да получат препарата. Затова от ведомството сами ще преговарят за доставки.

Поради ниския Брутен вътрешен продукт самата фирма ни е изкарала от европейското договаряне и ни е предложила два пъти по-ниска цена и за тази сума ще вземем два пъти повече медикаменти обясни заместникът на Стойчо Кацаров – д-р Димитър Петров.

Лекарството обаче дава най-големи надежди да предотвратява тежките форми на инфекцията, ако лечението започне в първите няколко дни след заразяване.

Прочетете също

Непреходният моден стил на Иван Портних

Модата е важен аспект от визията на всяко общество и е инструмент за изразяване на …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com