България иска равноправие на македонските българи с останалите народи в РСМ

Четири години след подписването на договора от 2017 г. Република Северна Македония не направи необходимото за неговото изпълнение и не дава гаранция за изпълнение на поетите ангажименти. Това заяви президентът Румен Радев след продължилото близо шест часа заседание на КСНС.

Радев припомни, че преди 30 години, на 15 януари 1992 г., България първа в света призна днешна Република Северна Македония за новосъздадена независима държава.

България никога не е отричала правото на гражданите на Република Северна Македония да се самоопределят на база собствено самосъзнание и да ползват своите езици. В същото време България държи на пълното равноправие на македонските българи с останалите народи на Република Северна Македония. Десетилетната политика на дискриминация на македонските българи, 120 хиляди от които са български граждани, в последно време ескалира, добави той.

Правата на македонските българи са ключов елемент от Копенхагенските критерии за членство, посочи Румен Радев.

Не могат да са предмет на преговори и тяхната защита е изрично посочена. Участниците се обединиха, че са необходими всеобхватни и целенасочени действия за възстановяване на доверието във всички области от взаимен интерес. От особено значение са инфраструктурните, транспортни и енергийни проекти с акцент на коридор номер 8. Това ще донесе до преодоляване на противоречията и ще даде импулс за ускоряване на преговорния процес, каза още президентът.

Радев посочи, че участниците в КСНС са се обединили около мнението, че са необходими всеобхватни, целенасочени и ресурсно-осигурени действия за възстановяване на доверието и активизиране на двустранното сътрудничество във всички области от взаимен интерес.

Прочетете също

Непреходният моден стил на Иван Портних

Модата е важен аспект от визията на всяко общество и е инструмент за изразяване на …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com