снимка: сдружение "Varna Spaces"

Архитекти с предложение крайбрежната алея да се превърне в пешеходна

Крайбрежната алея във Варна да е без автомобили, а на тяхно място да се появят нова павирана настилка, дървета, пейки, играещи деца, пешеходци и колоездачи. Това предлага екипът на сдружение „Пространствата на Варна“, които публикуваха своята визия за алея без коли.

Зад идеята стоят архитектите от сдружение Varna Spaces Венцислава Недялкова, Максим Недков и Християн Петров. Идеята да създадат видео за това, как би могла да изглежда алеята, се заражда в тях, след като през годините пред очите им преминават безброй снимки и видеа от потребители на социалните мрежи, негодуващи срещу автомобилите, пренаселването и неудобствата на крайбрежната алея. Затова те решават да направят обратното: да покажат колко красиво, приятно и функционално би било, ако автомобилите ги няма, а тяхното място да бъде заето от дървета, сянка, пейки, места за отдих, спорт и игра на децата. И в крайна сметка алеята да изпълнява своята функция – връзката между града и морето.

Градът трябва да се отвори към него и да използваме тази географска даденост като атрактивен фактор за жителите и гостите на града, сподели пред Радио Варна арх. Християн Петров. Арх. Максим Недков добави, че в Европа, а и по целия свят, градовете, в които градската част е непосредствено свързана с природните богатства наоколо, са най-хубавите.

„Нашата цел беше да покажем на хората какво притежават и колко красиво може да бъде то. Във Варна има различни организации и институции, които в момента по различен начин водят своя диалог това място да бъде приобщено към пешеходната градска среда. Според нас е много важно на една маса да седнат всички заинтересовани страни, тъй като тази територия е държавна, на Общината, на концесионера, на бизнесите, които оперират там, на градските организации, и да се стигне до някакво положително решение. Защото ако това място е пешеходно, на практика няма да има губещ“, каза още арх. Недков.

Прочетете също

Студентка от Морско училище помага на ученици да кандидатстват в гимназия

В съвременния свят, където конкуренцията в образованието става все по-ожесточена, помощта и насоките за правилния …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com