Варна от птичи поглед
снимка: varna.news

Актуализират регистрите със специалисти, изготвящи технически паспорт

Актуализират се регистрите със специалисти от съответните браншови организации, които имат законовото право да изготвят технически паспорти на сградите. Това стана ясно от обща среща между варненските ръководства на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, Камарата на архитектите в България, Българската асоциация на архитектите и инженерите – консултанти и Асоциацията на управителите на етажна собственост за град Варна.

Списъците с правоспособните проектанти и други експерти, както и консултантските фирми, ще бъдат публикувани в сайтовете на съответните браншови организации – КАБ, КИИП и БААИК. Целта е хората да имат информация и да не попадат на неправоспособни специалисти при процедурата по паспортизацията на сградния фонд.

На срещата бе решено да се проведе информационна кампания, относно паспортизацията на сградите. Подчертано бе, че процедурата е по изискване на Европейския съюз и важи за всички страни членки, като срока е края на 2022 г.

У нас тя е стартирана през 2007 г. и бе отлагана няколко пъти, но крайният срок наближава. След него, както собственици на обекти, които не притежават технически паспорт, така и самата държава ще плащат глоби. Това обаче не отменя задължението на хората, да се сдобият с нужния документ за сградите, които обитават.

Прочетете също

Асен Василев: Газът няма да скача с 35%

Няма да има скок от 35% на цената на газа през месец май. Това заяви …