ЦИК

52% от българите ще гласуват на предстоящите избори

Напълно сигурни, че ще гласуват на предстоящите избори, са малко повече от половината живеещи в страната избиратели – 52%, сочат данни от представително за пълнолетното население на страната проучване, проведено от СОВА ХАРИС в периода 27 октомври – 2 ноември 2021 г. сред 1000 български граждани по метода на стандартизираното „лице в лице“ интервю в дома на респондента. Изследването е по поръчка на ДИР БГ.

Според данните да гласуват се канят да отидат около три милиона души, което е увеличение от 200 хил. гласа спрямо изборите от юли месец, но по-малко в сравнение с изборите през април.

Около 21% се колабаят дали да гласуват. Според проучването честите избори, пандемията и езикът на омразата биха отказали част от твърдия електорат да упражни своя вот.

23,8 процента ще гласуват за ГЕРБ-СДС, 16,7 на сто – за „БСП за България“, 15,6 процента – за „Продължаваме промяната“, 13,4 процента – за „Има такъв народ“, 9,7 процента – за ДПС, 9,1 процента за „Демократична България – Обединение“, 4,1 процента за „Изправи се бг! Ние идваме!“, 2,5 на сто – за „Възраждане“, 2,1 процента – за ВМРО. 1,1 процента биха отбелязали „Не подкрепям никого“.

Избирателите се съмняват в успеха на новите партии: само около една трета смятат, че следващият парламент ще излъчи стабилно управление. Почти толкова са и тези, които са настроени песимистично, а останалата една трета не могат да преценят.

Изборът на президент е много по-лесен за прогнозиране. Според данните, в рамките на кампанията няма съществена промяна в нагласите. Настоящият президент продължава да е фаворит за следващия мандат. Подкрепата за Румен Радев и Илияна Йотова има шанс да премине границата от половината от гласувалите на първи тур.

Ако има балотаж, съперник на Румен Радев с най-голяма вероятност ще бъде кандидатът на ГЕРБ.

Прочетете също

Непреходният моден стил на Иван Портних

Модата е важен аспект от визията на всяко общество и е инструмент за изразяване на …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com